vårdgudien

Kärlek är nästan omöjligt att beskriva. Känslan och upplevelsen är olika för olika personer och kan variera från gång till gång som man blir kär.

,Bilden föreställer ett par som kramas och pussas Illustration: Nausikaa

Det finns många olika slags kärlek. Föremålet för ens kärlek behöver inte vara en annan person, du kan älska en hund eller katt precis lika mycket som en människa. Många älskar även sina föräldrar och syskon väldigt mycket. För många innebär kärlek det de känner för en annan person.

För en del pirrar det i hela kroppen bara de tänker på personen de är kär i, några blir konstant rusiga och varma, vissa blir mest nervösa och kallsvettas medan andra blir energiska. En del känner en stilla känsla i magen eller bröstet, vissa kan inte sluta tänka på personen i fråga medan andra känner allt detta på en gång.

En sak är säker, kärleken lämnar ingen oberörd. Kärleken skiljer sig också beroende på om den är besvarad. Är du lyckligt kär känner du dig oövervinnerlig, är du däremot olyckligt kär kan det kännas som om hela världen rasar samman.

Kärlek eller förälskelse?

Det kan vara svårt att veta om du verkligen är kär. Kanske är du förälskad, bara lite intresserad eller kanske mest tänd. Ena dagen kan du känna dig förälskad i en person för att nästa dag vara jätteförälskad i en annan. Är det då kärlek?

Många tycker att kärlek är först när man känner varandra väl och accepterar varandras bra och dåliga sidor medan andra tror på kärlek vid första ögonkastet. Vad som är kärlek eller inte kan bara du själv avgöra. Kärleken är individuell och ingen har rätt att säga att det ska vara på det ena eller andra sättet.

Kärlek enligt SAOL

Enligt Svenska Akademiens ordbok betyder kärlek: "En stark känsla. Böjelse för någon med en önskan om föremålets lycka och välgång. Glädje och tillfredsställelse över att befinna sig i denna persons närhet och att göra honom eller henne till lags. Innerlig tillgivenhet".

Kroppslig och social kärlek

Rent fysiskt sätter kemiska processer igång i kroppen när vi blir kära. Detta kan delvis förklara känslan av rus och glädje. Men kärlek är så mycket mer. Det handlar om förväntningar, längtan, förhoppningar och drömmar. Redan när vi är små läser de vuxna sagor för oss om evig och sann kärlek. Vi leker mamma, pappa, barn och härmar de vuxnas kärleksbeteenden.

Det är inte underligt att allt ställs på ända när vi blir kära. Vi inser plötsligt att drömprinsen inte kommer på en vit springare utan på en grön cykel. Drömprinsessan kanske har både finnar och dålig andedräkt. Man kan inte säga exakt vad som ska hända när vi blir kära. Hur vi reagerar beror på förväntningar, personkemi, känslor och bakgrund.

Första kärleken

Första kärleken kommer när som helst i livet. En del blir kära på dagis och en del först i vuxen ålder, men tonårstiden är ofta en tid då kärleken blomstrar ordentligt. Man får en chans att testa sina känslor på en eller flera personer. Ibland nöjer man sig med att bara titta och drömma och man kan leva en hel vecka på att "hon såg på mig". Ibland får man chans att bli ihop med den man är kär i. Det kan vara en fantastisk upplevelse. När man blir ihop med sin prins eller prinsessa övergår sagan till verklighet och en helt ny tid i livet börjar.

Kär i en idol

Många blir kära i en filmstjärna eller popstjärna i de tidiga tonåren. På så sätt kan de utforska kärlekskänslorna utan att behöva ta i tu med dem på riktigt utan att vara rädd för att bli avvisad. Kärleken till en idol kan vara lika allvarlig som kärleken till en kamrat och precis lika jobbig som en obesvarad kärlek till någon i ens närhet. Med tiden brukar förälskelsen gå över och den förälskade blir istället intresserad av personer som finns i närheten.

När man inte blir kär

En del prioriterar bort kärleken, kanske av rädsla eller religiösa skäl. Kanske har man blivit kär i fel personer tidigare och har dåliga erfarenheter från det. En del personer klarar av att leva utan kärlek men för många kan det leda till nedstämdhet eller depression. Att våga bejaka sina känslor och göra någonting åt dem kan vara svårt. Om du känner att du mår dåligt på grund av detta kan beteendeterapi hjälpa. I terapin lär du dig att se ditt beteendemönster och kanske förändra delar av det.

När familjen bestämmer över kärleken

I en del kulturer väljer föräldrarna vem barnen ska gifta sig med. Det kan då bli problem om barnet blir kär i någon annan. Oftast blir det mest problematiskt för döttrarna eftersom de förväntas vara oskulder då de gifter sig. Det kan vara mycket jobbigt för barnen och föräldrarna i familjer där man har olika åsikter om relationer.

Om du är berörd av det här och vill prata med någon kan du kontakta Terrafem. Klicka på länken till höger för mer information. Du får vara anonym när du ringer dit och det syns inte på räkningen att du har ringt dit. Du kan även prata med din ungdomsmottagning om du har problem.


Helg

Igår discobowla jag,henri , alexandra o markus.
och det va skoj hehe :).
Efter det gick vi hem till henri och hade skoj..

jag har blivit sämre här för får för dåligt med kommenterare ;O

orka

orkavara en sån jwla idiot !!!!..

Bvc igår

Igår vavi på bvc och det gick hur bra som helst,
Gabriel väger 1007g och 77 lång.
han fick även sina 1år sprutor och han skrek stackaren :/.
Han har även fått feber strackaren :( ,
Men nu ska jag fixa mig och vänta på kelly som ska hänga med mig till stan o knalle ;).

bilder

lagt upp massa bilder på Bilddagboken- angelicalundgre

äntligen

äntligen börjar det komma in fler kommenterar o de gillar jag.
Det va många här i lörddags då gabriel fyllde år.
han fick många presenter.
han har inte rikigt lärt sig åka på bobbycarenn än men det kommer säkert.
Idag ska vi till bvc på 1 årskontroll.
Så uppdaterar mer senare.

1 helt år idag :)

Idag fyller min lillprins 1 helt år och det ska firas idag:).
kommer säkert slänga upp lite bilder här o mer på bdb under dagarna så håll utskick:).

Fick några svar på min fråga jag ställde här, och nej gabriel går inte än, han går med stöd och ställer sig upp själv så får väl hoppas. men för några månader sen gick han 2 till 3 steg men får väl hoppas han går snart :)

Rubrik+FRÅGA

asså hatar rubrik!!!

fan vad det ska regna ute :S , i går vad det ju helt underbart väder fast senare börja det regna :/ tråkigt.
Önska att de nu hela tiden kunde vara sånt fint väder.
Jag hoppas verkligen att det blir fint väder imorgon för imorgon då ja då fyller gabriel 1 år :):).
så imorgon blir det kalas för lillgrabben. igår baka mamma bullar och mockarutor.
idag blire att vi gör i ordning tårtorna fast fixar dmo rikigt imorgon :).
och blir mer bak idag:).
lite senare ska jag hämta gabriel från sin pappa o då hoppas ajg verkligen inte att det regnar !!.

NÄR BÖRJADE ERA BARN ATT GÅ?

sol/regn

idag har det varit jätte fint väder ute som alla vet :) , till och början iajjfall.
Vart i knalleidag med syster, köpte bobby car och lite sånt till gabbe.
Köpte även ROSA MJUKISBYXOR till mig själv :) , inget mer och hämta ut min mobil som är för andra gången inne på lagning. men så klart funka det inte att laga den så jag fick en annan sony ericsson skulle inte förvårna mig om den med pajar snart haah.
imorgon ska jag hämta gabriel från martin , sen får se vad som händer innan det.
Och på lördag fyller gabriel 1 år :)

Bobbycar

Fint väder ute eller ? :) , skit gött väder alltså..
Ska äta upp frukosten och sedan klä på o sminka mig , ska nämligen till stan köpa bobby car till gabriels födelse dag sen lite andra presenter:).

(karin) fick från någon karin att om hur det går att lägga gabriel,samt om jag läser något för han innan han somnar eller så.

Jag läser för honom men inte innan han lägger sig.
innan precis han blir trött o rikigt gnällig så jag lägger honom bara ner i sin säng med sin napp o snutte och snuttenalle(han har NÅGRA snuttenallar, haha) se somnar han direkt. så får säkert vänta med att kanske läsa lite tills han blir lite äldre. men vi får väl se.

aja nu hinner jag inte skriva mera, jag måste äta upp sen göra det jag skrev för att möta upp syster :)

bildeR?

är det roligare nu när jag börjat lägga in bilder med? :)


hehe

Fick typ tips av någon från bollebygd om att jag kan skriva om mitt förhållande med henri, och olm hur gabriel mår. jag kan la försöka förbättra mig :).

Gabriel har börjat sova längre på morgonen även fast han lägger sig kl 8 så inget o klaga över :).
Han har redan skitit 2 gånger sen han vakna och fått mat och sovit en stund.
just nu leker han lite på golvet och står upp haha. jag hoppas han kna gå snart :).
Den 7 juni tror jag de va så ska vi till djjurparken med unga mödrar så jag hoppas verkligen det blir fint väder.
Idag får vise vad som händer, fint väder ute till och från. Vi skulle åkt och handla idag men får se hur det blir med det. Sen innan lördag måste jag in till stan och köpa bobbycar och presenter till gabriel o fixa tårtor och sånt.
Men det återstår och ser idag hur alltid blir.

Mitt förhållande med henri vill jag inte rikigt skriva ut här. alltså alla har ju dåliga o bra dagar så :).
Det går framåt och snart 1 år den första sept :).


Tips

Jag har bloggtorka. vet ej vad jag ska skriva om ? , någon som kan komma med förslag? :)

känns

kÄNNs som jag bara räcker till ibland.

kom hem för nyss från älsklingen.
Ska åka strax med rebecca och hämta gabriel :)

läge

jobbigt läge, jag förstår inte, jag fattar inte, vet inte vad, det är så mkt men som ändå inte kommer fram. jag vill men det funkar inte. jag fattar bara inte , men jag vill förstå.

Tråkigt

tråkigt när man inte får några kommenterar här ja.

1 kg mindre

Glömde berätta att jag yttligare gått ner 1 kg :), väger nu 54 :).
Har redan gått ner alla mina gravkilon som låg på ungefär 11/12 kg och yttligare 8 kg :)
Happy :) , fast vill inte gå ner mkt mera. 55 va mitt mål så :)

SanT?

Är det sant att om barnen ligger ner och dricker vällning så kan dom få problem med öronen senare?.
jag har alltid sett till när gabriel dricker vällning att han sitter eller halvt sitter upp när han  dricker det.

gabriel sover nu , har hunnit ta mig ett bad så ska väl snart sminka mig lite om jag orkar tro ? :P.
Vad brukar ni göra när era barn sover?

jag försköer lägga in bilder som jag tar med camen här men det funkar inte :S*
 och nu funka det för jag tog 100. hahaha så blir nu kommer upp bilder.

Dagis

Glömde berätta att jag tackat JA till dagis platsen.
Det va inte den jag trodde det va (A).
Utan det är den dom bygger nytt nedanför sjukhuset :). Så där ska han gå :).
sen igår hängde jag o gabriel med mamma till stan till banken först sen gick vi in på Hm jag köpte massa kläder till han :) även skojrta som han ska ha när han fyllder år.
va massa rea fynd så köpte massa :) passa på. Lite större kläder som han kan ha på dagis :).
Får se vad vi hittar på idag, .

1årsnart

Ja snart fyller ju gabriel 1 helt år! Jag funderar på vad ja ska köpa till honom, blir jallfall en bobbycar. men sen mer vet jag inte? Förslag?:)
Idag är jag barnledig fast jag sov ändå inte länge haha.
jag undrar vad som händer idag det är ju fint väder ute så.
I helgen funderar jag på vad jag med ska göra.just give up !

sola

Åkte och sola tidigt imorse, gabriel somna typ precis när jag gick så mamma kolla till han när ja va borta.
Han sover än så:) har hunnit äta lite med.
är det inte någon som vill HJLÄPA MIG MED MIN DESIGN*? :)

Värker

Mina ben värker samt mina fötter haha.
Träffa mia och hennes barn vid 2 tiden så promenera vi till knalleland.
På vägen dit tror jag att gabriel tappa sin napp för hitta den inte och han hade den på vägen så troligsvis så tappa han den på vägen dit hah.
Så köpte nya nappar där borta.
Sen kom mias kille och mötte oss på knalle sen promenera vi hela vägen hem igen.
bra motion hahha.

HJÄLP

SKULLEVILJA HA HJÄLP MED NY DESIGN TILL BLOGGEN.:) SEN HAR JAG GJORT NÅGOT KNEPIGT MED BLOGWIN :s

Dåligt

Det är jobbigt när man mår dåligt och inte har precis någon att vända sig till.
Önskar att någon hade samma problem som jag,som man kunde berätta till och snacka ut men nej de finns ingen sån längre, ovasett om man litar på den personen så kommer de ut .
Jag vill gärna skriva ut de här men de funkar ju inte eftersom MÅNGA MÅNGA läser min blogg som jag igetnligen inte vill,så som jag sagt innan funderar jag starkt på att sätta lösernod så jag kan skriva ut här hur jag känner och mår.
Har knappt inte ätit något nu på 3 dagar, 1 dagen åt jag en liten yohurt samma andra dagen och 3 dagen några pommes,inget mer. jo energi dricka och ite chips.
jag känner verkligen inte sug efter mat,mår bara illa så fort jag tänker på det.
Sen har gabriel fått dagis plats:) fast inte där jag vetlat

sjuka

de har vart dålig uppdatering för alla här hemma vart sjuka. Men älsklingen har klarat sig undan än.
fint väder ute så får se vad som händer idag.

FRÅGESTUND

NU ÄR DET FRÅGESTUUUND
FRÅGA PÅ NUUU
Fått 2 frågor än så länge så PASSA PÅ FRÅGA VAD NI VILLLLL


alisia-hejhej dun är en ung mamma du kämpar värkligen ville ba säga jag beundrar dig!;)<3 hur skulle du reagera om du fick veta att du va gravid nu ? SKulle du göra abort elle behålla?
Svar- Lite svårt att bli gravid när jag har mini piller. Om jag skulle blivit det,skulle jag snackat med killen om det och se vad vi kommer fram till.

SVARAR HÄR PÅ FRÅGORNA
en kompis till kelly"syrransbarn", låter du dina syskonsbarn gå ut med gabriel?tycker han är jätte söt.
Svar; ja jag låter dom gå ut med honom för jag vet att dom klarar det och jag litar på dom, dom brukar inte gå så lågnt heller.

Emelie
Jag får väl komma på några frågor då som jag inte vet svaret på, hehe.

1. Vad ska du göra efter sommaren? Plugga, jobba eller vara arbetssökande?
2. Vilket dagis vill du placera Gabriel på?
3. Är det planerat att du ska flytta hemifrån snart? När i så fall?
4. Hur ser Gabriels och dina rutiner under en dag ut?
5. Hur ofta badar/duschar du Gabriel?

svar;
1- efter sommaren börjar jag i skolan igen,iv tror jag.
2- på hässlegården eller där uppe vid verktygsborden men funderar även på dagiset under kyrkan.-
3- planerat,nja jag kollar efter lägenheter och sånt,fyller 18 snart så blir nog då.
4- han vaknar mellan 6 o 8 sen byter blöja leker lite han får frukost sen leker lite igen , efter det blir han trött somnar om. Han sover en halvtimma timme, får mellan mål. Leker.
Sen brukar vi gå ut. sen hem byter blöja äter leker , badar och sånt. sen läggdags kl 8 för honom och han somnar. han får så klart kvällsmat innan han lägger sig och byte.
5- ungefär varannandag beroende hur sketen han är med. Badar han mest :)

spåman

Ihelgen va jag och älsklingen hos min syster, en spåman va där och sa lite grejer som va sant och vad som kommer ungefär hände de senaste, en grej blev jag chockad. Så om de händer så lär ni märka det.
Sen att jag ska dö vid lite över 90 års åldern haha.
Ska inte berätta för mkt :).
gabriel kommer ha 2 tjejer sen när han blir större som kommer vara stormförtjusa i honom.
och lite mera grejer :).

Gabriel har blivit mkt bättre.
På lördag blire bröllop i örebro och gabriel ska inte hänga med, tror inte att han orkar sitta i bil i ungefär 5 hela timmar .
Så min älskling ska passa han så länge vi är borta.

Hmmm

ser att statiskiten höjer hela tiden, så Berätta lite vf just du läsr min blogg :) och berätta gärna lite om dig sjäv:D

RSS 2.0